Ιλισίων 13, ΖΩΓΡΑΦΟΥ - ΑΘΗΝΑ

 211 1161 542

6945 378 698

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

«Ο θεραπευτής βοηθάει στην ίαση δημιουργώντας μία «γνήσια» σχέση με το θεραπευόμενο. Η ψυχοθεραπεία είναι μία κυκλική διαδικασία από την απομόνωση στη σχέση. Όταν ο ασθενής μπορέσει να δημιουργήσει μία βαθιά και πραγματική σχέση με τον θεραπευτή - τον δει σαν πραγματικό άνθρωπο - τότε έχει ήδη αλλάξει»

Irvin D. Yalom

Η ψυχοθεραπεία ή αλλιώς η ομιλιτική θεραπεία, είναι η θεραπεία μέσα από την οποία αναζητά το άτομο να συνομιλήσει με έναν ψυχίατρο ή ψυχολόγο ή ψυχοθεραπευτή για θέματα που άπτονται της ψυχικής του υγείας.

Το άτομο αναζητά την ψυχοθεραπεία στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει ψυχολογικά ή συναισθηματικά προβλήματα που τον κάνουν να δυσφορεί και τον δυσκολεύουν στην καθημερινότητά του, όπως διαταραχές που συνδέονται με φοβίες, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις, αλλά και κρίσιμα γεγονότα ζωής (απώλεια, διαζύγιο).

Όπως υποστηρίζει Φρόυντ, στόχος της ψυχοθεραπείας είναι να είναι σε θέση κανείς να αγαπά και να εργάζεται.

Με άλλα λόγια, σκοπός της ψυχοθεραπείας είναι η ικανότητα να αγαπά κανείς τον εαυτό του και να του επιτρέπει να αγαπηθεί. Να κατακτήσει μεγαλύτερη αυτοεπίγνωση, καλύτερη διαπροσωπική ικανότητα, να ανακαλύψει και να εμπιστευτεί τις ιδέες του και τις αξίες του.

Μέσα από την ψυχοθεραπεία και αξιοποιώντας τη σχέση του με τον θεραπευτή, ο θεραπευόμενος έχει την ευκαιρία να τροποποιήσει τις πλευρές του εαυτού του που μοιάζουν να τον δυσκολεύουν και να τον ωθούν σε επώδυνες εμπειρίες.

Βασικός παράγοντας της θεραπευτικής αλλαγής είναι η θεραπευτική σχέση, η οποία λειτουργεί ως ένα ασφαλές πλαίσιο μέσα στο οποίο ο θεραπευόμενος θα διερευνήσει τα δύσκολα μονοπάτια και τα αδιέξοδά που τον γεμίζουν φόβο και αγωνία και θα έρθει σε μεγαλύτερη επαφή με τον εαυτό του και τα συναισθήματά του.

«Το να ξέρουμε ότι έχουμε επιλογές είναι κάτι, το να αναλαμβάνουμε την ευθύνη των επιλογών μας και του εαυτού μας είναι εξαιρετικό, το να νοηματοδοτούμε τη ζωή μας διασφαλίζοντας την προσωπική μας ελευθερία, θεωρώ ότι είναι το παν»

Ιωάννα Βελημβασάκη